Vanliga frågor och svar
Inom Projektet Fiskehamnen-Böle bygger vi cirka 4,5 kilometer spårväg på sträckan Nihti–Fiskehamnens centrum–Hermanstads strandväg–Vallgårdsdalen–Böle.
I en projektallians planerar och genomför beställaren och serviceproducenterna projektet under en gemensam organisation, som delar på riskerna och möjligheterna. Alliansmodellen används ofta i stora, branschöverskridande och komplexa projekt, eftersom den effektiviserar riskhanteringen och möjliggör en flexibel resursfördelning samt ett effektivt utnyttjande av kompetensen och erfarenheten hos alla parter. Alliansmodellen är inte ny i Finland, men att genomföra ett projekt som ett samarbete mellan två allianser är nytt. Med hjälp av modellen vill man säkerställa en stor innovationspotential och en stadig grund för genomförandet av projektet. De innovationer och nya verksamhetssätt som föds genom projektet gagnar även andra spårvägsprojekt som kommer via alliansprogrammet.
Den övergripande planen för projektet godkändes sommaren 2018, och de genomförande parterna valdes våren 2020. Vårt mål är att spårvagnslinjen ska börja trafikera år 2024.
Projektet genomförs som en projektallians, inom vilken Helsingfors stad och Helsingfors stads trafikverk (HST) är de beställande parterna. Serviceproducenterna bildar två allianser: Sörkan spora och Karaatti. Läs mer om organisationen här.
Du hittar mer information om projektet på den här webbplatsen, i de meddelanden vi publicerar samt på projektets Facebook- och Twitter-sidor.
Vi tar gärna emot respons, så tveka inte att kontakta oss.
När den är färdig tar linjen dig på 15 minuter från Fiskehamnen till Böle, i huvudsak i sin egen fil. Det räcker alltså med en kvart!
Längs avsnittet på Hermanstads strandväg byggs enkelriktade cykelvägar på båda sidorna av gatan. Även i Vallgårdsdalen byggs en cykelbana för året runt bruk, vilket möjliggör en snabb cykeltrafik. Bredvid banan går en gångväg.
År 2019 började HST definiera ansvarsprinciper och -mål för infraprojekt. Projektet Fiskehamnen-Böle är en pilotplattform för förbättringen av ansvarsfullheten. Vi fokuserar särskilt på att minska livscykelpåverkan, främja cirkulär ekonomi, minimera de negativa effekterna av byggarbetsplatsen och utveckla möjligheter för intressenterna att delta samt tydlig kommunikation som når alla målgrupper.
Fick du inte svar på din fråga? Skicka din fråga till oss så svarar vi på den!